яз. Пчелина

Здравейте, сладурки и сладурковци :)

Днес започвам нова рубрика в блога - тя ще е за пътешествия и отдих. Реших, че трябва да внеса малко свежест в статиите. Определено не искам блогът ми да влиза в една единствена строга категория, а да има и лайфстайл насоченост.

Обичам да снимам, обичам и да пътувам. Какво да се прави - не мога да избягам от откривателската същност на зодия Стрелец. :))) За мен ще е голямо удоволствие от време на време да ви разказвам за мини-пътешествията, които спретвам.

Преди месец посетих яз. Пчелина и се влюбих в това място. Невероятно красиво, спокойно и действащо много зареждащо едновременно. Препоръчвам го на всички, които се чудят къде да отидат през почивните дни и да не е много далеч от София.

Язовирът се намира на  около 50 км. югозападно от София и на 25 км. от Перник. За да стигнете до него трябва да сте от страната на гр. Радомир и да минете през село Поцърненци. За да се стигне до самия язовир и прелестната църква, която се намира над него, се минава по черен път, проходим с кола. Ние не бяхме много сигурни как точно се стига до там и питахме в самото село, набързо ни упътиха и не след дълго се откри величествена гледка пред нас.

А именно


 Скоро стигнахме и до самата църква (ееей онова белеещото се нещо на хълма). Самата църква е средновековен храм от 1350г. "Кацнала" е точно над синеещия се язовир и кокетничи с варосаните си стени. Отпред има симпатична пейка, но вътре вандалите са драскали.


Над нас, на поляната прелитаха щъркели и други птици. Беше много красиво да ги наблюдавам как кръжат и се спускат, за да ловят риба от язовира.Слезнахме до брега и стояхме в горичката на сянка, защото беше непоносима жега. Имаше много рибари, които ловяха риба и бяха окупирали първа линия на брега, хаха. :)


Според мен това е една задължителна дестинация. Красотата на природата и спокойствието, което носи не могат да се опишат с думи или пък да се покажат със снимки - трябва да бъдат усетени.
От другата страна на язовира има басейн и заведение. Ние не отидохме до там, но видях, че доста хора карат джетове, ако ви влече - да знаете. :))


 • Ако решите да ходите в тази посока, не забравяйте да си вземете вода или да налеете в селото. Ние изпихме водата, която носехме и трябваше да се връщаме обратно в селото - беше малко досадно. 
 • Задължително се намажете със слъцезащитен крем, защото се изгаря. А и точно при църквата почти няма сянка. 

Това е, надявам се да ви е допаднала дестинацията. Като цяло много обичам да се разхождам сред полянки и горички, така че може да очаквате още подобни дестинации.


 Нека не забравяме, че здравето и красотата вървят ръка за ръка, точно заради това се старая във всеки един възможен момент да бягам от бетонната джунгла, наречена град. :)

3 коментара:

 1. Много красиво!!!
  http://dreamsof-beauty.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване
 2. Язовир Пчелина, ех....
  Прекрасно място , някога там изживях първата си голяма любов:)))
  Влюбих се в язовира, вие какво си помислихте?:)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ооо, помислих си аз разни палави и пламенни неща, признавам си :P :D
   Много е красиво там и аз се влюбих завинаги <3

   Изтриване