Бюджетно пътуване, част първа


Здравейте,

Отново ме налегна носталгията и реших да спретна една статия, която смятам, че ще е полезна за всички, които искат да пътуват, ще пътуват и биха пътували в близко и далечно бъдеще. :))) 

Аз съм онзи тип хора, които обичат да се ровят в интернет като къртици. Обожавам да чета форуми, блогове, пътеписи и общо взето - да крада идеи, да се интересувам и да споделям опит с други хора. 

Признам си, освен това, че до преди половин година не бях излизала от пределите на България. Доста странно, но факт, който се дължи на няколко фактора и най-вече това, че съм била кон с капаци и не съм имала подходящ човек до себе си, с когото да искам да реализирам мечтите си. Имах една ужасяващо дълга връзка, в която забавленията се изчерпваха до излизане на по кафе в квартала - никакъв авантюризъм или желание за нещо по-различно от страна на приятеля ми, който недоумяваше защо, по дяволите, човек би искал да пътува. Доста сме спорили по темата, но той дори не искаше и да чуе. Морето се изчерпваше с Черноморец (всяка поредна година), а планината - с гостуване на баба му в Берковица. Доста жалко, а аз се чувствам още по-глупаво, осъзнавайки, че съм прекарала толкова години с такъв тип човек, отказвайки да приема нещата такива, каквито са - а именно - той не беше за мен, както и аз не бях за него. За всеобща радост, след тази мъчителна връзка, осъзнах, че винаги съм имала това, което искам, разбирателство, подкрепа и най-добър приятел в очите на сегашния си приятел. :) 

След това лирическо отклонение..

.. Сега, когато гледаме в една посока с човека до себе си, когато градим заедно и израстваме заедно, за мен е голямо предизвикателство всяко едно пътуване, което решим да предприемем. Обожавам това, че редовно си измисляме някакви малки екскурзии в страната (било то и съвсем смешни и кратки за по няколко часа), както и, че правим далечни планове за далечни държави. Заедно с това ние се учим да бъдем по-отговорни, да разчитаме по-добре разходите си, да осъзнаваме от какво наистина се нуждаем и да организираме живота си. 

Факт е, че ние с него сме мечтатели. От онзи тип, в който просто сяда пред https://www.google.com/maps/preview, избираме си дестинация и започваме да зяпаме. А плановете сами излизат от устите ни. Може би ви е смешно, но на мен ми е супер сладко да лежа до него и да разцъкваме по улиците на Хонг Конг или някой друг град. Дори преравям instagram редовно за местата, на които искам да отида.., да, знам, не съм нормална, но ми доставя невероятно удоволствие да търся и откривам. Дори сега да не мога да посетя даденото място, след 3, 5 или 10 години, ще съм там. 

Стоп на лирическите отклонения, за да..

...ви запозная с един от най-готините сайтове за резервациии на стаи и апартаменти: 


Airbnb.com


За тези, които го чуват за първи път и/или нямат профил - препоръчвам да се регистрирате през ето този линк: www.airbnb.com/c/ghineva. Това ще ви даде 25$ начален капитал, което на места си е една нощувка, като за мен ще има подобен бонус също. Това е хубава идея, защото така може да препоръчвате ваши приятели, да получат 25$ и вие също - всички са доволни и печелят. :)

Сайтът е много лесен и интуитивен за използване и дори дете би се справило, но все пак мисля да опиша в няколко стъпки. 


Това е платформа/сайт, която прави връзка между търсещите къде да отседнат и предлагащите легла, стаи, апартаменти под наем. Най-хубавото на сайта е, че можете да намерите винаги по-ниски цени от тези на хотелите, а пък плюсовете ще са повече. Пример, за Валенсия ще наемем апартамент, който има кухня, баня и спалня на цена, която в хотел е много по-солена и пак ще сме в центъра на града, а едновременно с това ще се чувстваме като "у дома" си и няма да имам нищо против да сготвя някое и друго ядене в кухнята, което ще спести и от бюджета. Другото хубаво нещо е, че така непосредствено се докосвате до културата и бита на мястото. Едно е да спиш в поредния шаблонен хотел, дори и да е бутиков (даже има много хубави места), но е съвсем друго да усетиш настроението на мястото. Има страхотно обзаведени апартамени и особено, ако сте повече хора, цените излизат смешни. :)

 • В сайта има търсачка, в която трябва да въведете желания град/село/регион/забележителност, колко човека ще сте и предиодът, за който ще ви трябва мястото.
Where you want to go? - мястото
Check in - дата на пристигане
Check out - дата на заминаване
Guest - брой на хората, които ще сте

След това ще ви излезе ето това:


В лявата част има карта на града (в моя случай, Валенсия), на която са "забучени" част от апартаментите/стаите. Ако зуумнете, ще ви ги покаже по-подробно. 
В дясната част има две важни неща:
 1. Типовете места, които ви интересуват - цял апартамент, стая или споделена стая
 2. Цена на ден, която сте склонни да платите - със синия курсор може да намалите до желаната от вас сума, с която бихте се разделили за престоя си
Entire place: целият апартамент/къща ще е на ваше разположение. Това, поне за мен, е за предпочитане, защото никой не ви виси на главата и разполагате с пълна свобода. Пак казвам, а пък ако сте и повече хора - излиза много изгодно.

Private room: отделна стая от апартамент, в който в повечето случаи ще има и други хора, с които ще делите хол, кухня и баня. Най-често това са самите хостове (хората, които отдават мястото под наем). Има много готини хостове, но има и такива, които може би не са толкова коректни, затова винаги, когато решите да резервирате място, драснете няколко реда на човека и вижте оставените коментари под обявата му. 

Shared room: споделяте стаята с още някой и е вариант, когато пътувате сами, но не ви се иска да спите с още 20 човека в някой хостел и не ви се дават много пари. 

Под типовете място е и плъзгача, който може да нагласите - тоест, каква сума може да отделите на вечер за спане.
В моя случай са 80$ на вечер за цял апартамент или къща. Виждате как се редуцираха апартаментите и от над 1000, станаха 437. И все пак, това са много резултати и за да ги намалите още повече, може да добавите още филтри (more filters) - според това дали има интернет, паркинг, брой спални и т.н. Може и по цена, както аз правя. 

Някои от вас може би вече са забелязали, че има сърчице в ляво на всеки един апартамент. То ви позволява да добавите лесно избраните места в списъци (Wish list), които по-късно да прегледате. 

Като отворите обявата, виждате пълно описание, кой е вашият хост, брой на спалните/баните и т.н., както и максималния брой хора, които могат да спят в апартамента. Под всяка обява има и коментари, които предишни посетители са оставили, ако им е харесало/или пък не. Това дава ясна представя дали всичко е ОК с хостовете, апартамента, локацията и т.н. Търсете апартаменти с повече отзиви, както и с по-подробни описания. 

А това е календарът, в който са отбелязани вече резервираните дати (в червено) и свободните (в зелено).

Хубаво е да погледнете и какви други екстри има в апартамента. :) 

В някои от апартаментите има и cleaning fee - такса за почистване, която е еднократна. Отваряйте си очите и за нея в описанието, защото може да си харесате апартамент, пък таксата за почистване да е соленичка и в дългосрочен план да не е много изгодно. 

Другото нещо, за което трябва да внимавате е security deposit-a: Това е депозитът, ако счупите нещо в апартамента. Той не се заплаща нито по време на резервация, нито на място, а влиза в сила, ако домакинът подаде оплакване срещу вас до 48 часа след напускането ви - чак тогава сумата ще бъде блокирана по картата.

Обърнете внимание и на условията за отмяна на резервацията:


 • Flexible: пълно връщане на сумата до 1 ден преди пристигане, таксуване на първата вечер ако отмяната е по-малко от ден преди пристигане и връщане на неизползваните нощувки, ако решите да си тръгнете по-рано.
 • Moderate: пълно връщане на сумата до 5 дни преди пристигане, таксуване на първата вечер + 50% от останалите вечери, ако отмяната е по-малко от 5 дни преди пристигане и връщане на 50% от неизползваните нощувки, ако решите да си тръгнете по-рано
 • Strict: 50% от сумата, ако откажете резервацията до 7 дни преди началото и. Ако периода е по-малко от 7 дни губите цялата сума.

Това е, остава ви само да резервирате. :) Сайтът взима малка комисионна за това, че е посредник, но ако сте се регистрирали, следвайки моя линк - имате 25$. 

От време на време пускат и кодове за остъпка, но скоро не е имало. 

Дано ви е било интересно и се надявам да съм била от помощ. 

Приятно ровичкане и планиране. За мен организацията е толкова сладка, колкото и самото пътуване. :)Bon Voyage!

9 коментара:

 1. Много полезна информация! Благодара ти!

  ОтговорИзтриване
 2. Леле, супер интересно, ще очаквам и другите ти постове. Много, много искам да пътувам, но ме спират липсата на пари и многото деца, които трябва да дойдат с нас. Затова сме решили, че като пораснат и хващаме и ние пътя, а до тогава ще мечтаем :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Редовно разцъквай сайта на Уизеър, понякога има билети на цени от по 60-70 лв. отиване и връщане до някой европейски град. 60 лв. къде ли не отиват и с повече воля човек може да спести.

   Изтриване
 3. Много информативен и полезен пост! Благодаря, че сподели за страхотната находка! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нали сме за това - да си споделяме, като открием нещо интересно. Радвам се, че ти харесва. :)

   Изтриване
 4. Много полезен пост!Благодаря за споделянето!

  ОтговорИзтриване
 5. Точно от такава информация имах нужда! Благодаря! ^___^

  ОтговорИзтриване